penktadienis, liepos 12, 2013

Apie naujas technologijas ir tinginį

Pensininkai priklauso labai LABAI užimtų žmonių kategorijai. Tai supratau, kai mano Tatos papildė jų gausias gretas. Užsimanius su jais paplepėti, turiu nepamiršti kelių esminių dalykų: 
  • neskambinti, kai jie pusryčiauja, nes kol Mamukas kalbasi telefonu, Tata, pasinaudojęs ta proga, baigia sušveisti jos kiaušinienės dalį, o tai jau yra blogai :) 
  • dar labai didelis blogis, kai skambinu vakare ir užtaikau ant pvz "Mentalisto" (giliamintis serialas)  seanso peržiūros... 
  • yra ir daugiau laiko apribojimų, bet gal jau nebesiplėsiu.

Dėl aukščiau įvardintų priežasčių, manau, kad būtų gerai panosėj turėti jų tvarkaraštį, dėl viso pikto.
Tatos, šiaip jau, kūrybingi žmonės - nestovi vietoje, juda į priekį, laiko pirštą ant pulso. Kitaip tariant - turi kas veikti, o jei netyčia veikla išsenka, tai susigalvoja naujos. Paskutinis jų išmislas, o moksliškai tariant, išradimas - ankstyvojo vyšnių derliaus apsauga nuo špokų* bei nauja džiovinimo technologija (ne špokų, o vyšnių). Metodikos neviešinsiu, nes dar neužpatentavo :D
Taaaaip, Tatos "nespjauna" į naujoves, bet! tik ne tada, kai kalba pasisuka apie tinginio gamybą. Tinginys - tai toks plačiai žinomas saldumynas, kuriam abejingų dar nesu sutikusi. Šeimos nariams, draugams, o nuo šiandien ir blog'o skaitytojams, žinoma mano aistra kulinariniams/konditeriniams eksperimentams. Ta proga pasigirsiu, jog esu išbandžiusi įvairiausių tinginio variacijų: su riešutais, džiovintais vaisiais, krekeriais, baltu šokoladu ir t.t., tačiau mano gimdytojai, o ypač Tata, šiuo klausimu yra bais konservatyvūs - paduokit JO (Tatos) tinginį, o tai reiškia - be jokių pribumbasų. Kas kart parvykus namolio, tinginio gaminimas būna įtraukatas į savaitgalio atrakcijų "must do" sąrašą.
Turbūt būčiau nesuprasta, jei nepasidalinčiau TO tinginio receptūra, aneee? :)

TATOS TINGINYS***

Mums reikės:
4 pakelių pigių kvadratinių sausainių (labai į temą būtų - norfos, maximos ar cento favorite'ai)
100 g sviesto, tikro! jokie ten riebaliniai tepiniai, mišiniai ar margarinai netinka
200 g juodo šokolado
1 indelis kondensuoto pasaldinto pieno. Kartais aš naudoju Rududu, bet čia tik per šventes - kai prekybcentriai paduoda akcijų :D

Sausainius sutrupiname, smulkiai. Jei darau tinginį namie, tai būna įdarbintas Vaiks, o jei pas Tatas, tai šį varginantį darbą dažniausiai atlieka Mamukas, nes Vaiks, pajutęs pavojų, sprunka iš virtuvės.
Į karščiui atsparų indą sudedame sviestą, sulaužytą šokoladą ir pakaitiname, kol viskas išsilydo. Tada supilame kondensuotą pieną ir pasišvilpaudami maišome, maišome, maišome...Turime gauti vienalytę masę, be jokių ten plaukiojančių gabaliukų. Šiuo padažu užpilame sausainius ir VĖL maišome, kol visi sausainiai gauna po vienodą dozę šokoladinio kremo, t.y. apsivolioja.
Tinginio reikalui naudoju tortinę formą, bet tinka ir kitokia, belenkokia tara, kad ir sloikas** nuo marinuotų agurkų :) Į formą įklojamas politileninis maišiukas (juos nemokamai dalina prekybcentriai, kartais netgi rulonais, bet jau čia kita istorija), supilami apvolioti sausainai, masė homogenizuojama (kikenu): užklojama maišioko kraštais ir gerai apspaudžiama. Jei norisi, kad tinginys pataptų vientisas, be jokių ten nereikalingų oro tarpų, ant viršaus šokinėti nebūtina! užtenka tik prispausti sunkia lėkšte, puodu ar etc.. Dabar jau galime tinginį patalpinti į šaldytuvą ar kitą šaltą vietą ir pamiršti iki kitos dienos. Karts nuo karto galima patikrinti kaip tinginiui sekasi stingti - pabaksnoti, bet irgi nebūtina, jis kuo puikiausiai subręsta ir be mūsų pabaksnojimų :)

Tai tiek žinių iš mano saldumynų fronto. Ir retorinis klausimas: o jūs ar turite savo tinginį favoritą?

     * paukštis, kuris atsiliepia šaukiamas varnėno vardu
   ** stiklinė tara, kurioje laikomos konservuotos daržo/sodo gėrybės
***  tinginio foto bus pateikta vėliau, jei spėsiu nufotografuoti


Pagaliau savaitgalis!!!






4 komentarai:

  1. Kas skaičiuoja kalorijas, labai neblogas variantas:
    3 pak. sausainių (po 200 g)
    1 stiklinė cukraus
    indelis grietinės (mažas)
    3 šaukštai kakavos
    3 šaukštai vandens
    jei yra noras - razinų, kitų džiovintų vaisių, riešutų ar kt. pagal skonį

    Sausainius sulaužyti. Grietinę supilti į puodą, suberti cukrų, kakavą, įpilti 3 šaukštus vandens, suberti razinas ar kt., nuolat maišant kaitinti iki užvirs. Nukelti nuo ugnies, suberti sausainius, išmaišyti, formuoti norimą tinginio formą ir palikti stingti šaldytuve.

    AtsakytiPanaikinti
    Atsakymai
    1. nauji receptai visada welcome! o dar šis toks negirdėtas :) ačiū, kad skaitote ir dalinatės

      Panaikinti
  2. Anonimiškas24/7/13

    Oooo, ačiū jog priminei, šiandien gaminsiu :)

    AtsakytiPanaikinti
    Atsakymai
    1. liuks, lauksiu foto :)
      gal reikės foto konkursą paskelbt, pvz tingiausias tinginys? :D

      Panaikinti