Pensininkai priklauso labai LABAI
užimtų žmonių kategorijai. Tai supratau, kai mano Tatos papildė jų gausias
gretas. Užsimanius su jais paplepėti, turiu nepamiršti kelių esminių dalykų:
- neskambinti, kai jie pusryčiauja, nes kol Mamukas kalbasi telefonu, Tata, pasinaudojęs ta proga, baigia sušveisti jos kiaušinienės dalį, o tai jau yra blogai :)
- dar labai didelis blogis, kai skambinu vakare ir užtaikau ant pvz "Mentalisto" (giliamintis serialas) seanso peržiūros...
- yra ir daugiau laiko apribojimų, bet gal jau nebesiplėsiu.
Dėl aukščiau įvardintų
priežasčių, manau, kad būtų gerai panosėj turėti jų tvarkaraštį, dėl viso
pikto.
Tatos, šiaip jau, kūrybingi
žmonės - nestovi vietoje, juda į priekį, laiko pirštą ant pulso. Kitaip tariant
- turi kas veikti, o jei netyčia veikla išsenka, tai susigalvoja naujos.
Paskutinis jų išmislas, o moksliškai tariant, išradimas - ankstyvojo vyšnių
derliaus apsauga nuo špokų*
bei nauja džiovinimo technologija (ne špokų, o vyšnių).
Metodikos neviešinsiu, nes dar neužpatentavo :D
Taaaaip, Tatos "nespjauna" į
naujoves, bet! tik ne tada, kai kalba pasisuka apie tinginio gamybą.
Tinginys - tai toks plačiai žinomas saldumynas, kuriam abejingų dar nesu
sutikusi. Šeimos nariams, draugams, o nuo šiandien ir blog'o skaitytojams, žinoma
mano aistra kulinariniams/konditeriniams eksperimentams. Ta proga pasigirsiu, jog
esu išbandžiusi įvairiausių tinginio variacijų: su riešutais, džiovintais
vaisiais, krekeriais, baltu šokoladu ir t.t., tačiau mano gimdytojai, o ypač
Tata, šiuo klausimu yra bais konservatyvūs - paduokit JO (Tatos) tinginį, o tai
reiškia - be jokių pribumbasų. Kas kart parvykus namolio, tinginio gaminimas
būna įtraukatas į savaitgalio atrakcijų "must do" sąrašą.
Turbūt būčiau nesuprasta, jei
nepasidalinčiau TO tinginio receptūra, aneee? :)
Mums reikės:
4 pakelių pigių kvadratinių sausainių
(labai į temą būtų - norfos, maximos ar cento favorite'ai)
100 g sviesto, tikro! jokie ten
riebaliniai tepiniai, mišiniai ar margarinai netinka
200 g juodo šokolado
1 indelis kondensuoto pasaldinto pieno. Kartais
aš naudoju Rududu, bet čia tik per šventes - kai prekybcentriai paduoda akcijų
:D
Sausainius sutrupiname, smulkiai.
Jei darau tinginį namie, tai būna įdarbintas Vaiks, o jei pas Tatas, tai šį
varginantį darbą dažniausiai atlieka Mamukas, nes Vaiks, pajutęs pavojų, sprunka
iš virtuvės.
Į karščiui atsparų indą sudedame
sviestą, sulaužytą šokoladą ir pakaitiname, kol viskas išsilydo. Tada supilame
kondensuotą pieną ir pasišvilpaudami maišome, maišome, maišome...Turime gauti
vienalytę masę, be jokių ten plaukiojančių gabaliukų. Šiuo padažu užpilame
sausainius ir VĖL maišome, kol visi sausainiai gauna po vienodą dozę
šokoladinio kremo, t.y. apsivolioja.
Tinginio reikalui naudoju tortinę
formą, bet tinka ir kitokia, belenkokia tara, kad ir sloikas** nuo marinuotų agurkų
:) Į formą įklojamas politileninis maišiukas (juos nemokamai dalina prekybcentriai,
kartais netgi rulonais, bet jau čia kita istorija), supilami apvolioti
sausainai, masė homogenizuojama (kikenu): užklojama maišioko kraštais ir gerai apspaudžiama. Jei norisi, kad tinginys pataptų
vientisas, be jokių ten nereikalingų oro tarpų, ant viršaus šokinėti nebūtina! užtenka tik prispausti sunkia lėkšte, puodu ar etc.. Dabar jau
galime tinginį patalpinti į šaldytuvą ar kitą šaltą vietą ir pamiršti iki kitos
dienos. Karts nuo karto galima patikrinti kaip tinginiui sekasi stingti -
pabaksnoti, bet irgi nebūtina, jis kuo puikiausiai subręsta ir be mūsų
pabaksnojimų :)
Tai tiek žinių iš mano saldumynų
fronto. Ir retorinis klausimas: o jūs ar turite savo tinginį favoritą?
* paukštis, kuris atsiliepia šaukiamas varnėno
vardu
** stiklinė tara, kurioje laikomos
konservuotos daržo/sodo gėrybės
Kas skaičiuoja kalorijas, labai neblogas variantas:
AtsakytiPanaikinti3 pak. sausainių (po 200 g)
1 stiklinė cukraus
indelis grietinės (mažas)
3 šaukštai kakavos
3 šaukštai vandens
jei yra noras - razinų, kitų džiovintų vaisių, riešutų ar kt. pagal skonį
Sausainius sulaužyti. Grietinę supilti į puodą, suberti cukrų, kakavą, įpilti 3 šaukštus vandens, suberti razinas ar kt., nuolat maišant kaitinti iki užvirs. Nukelti nuo ugnies, suberti sausainius, išmaišyti, formuoti norimą tinginio formą ir palikti stingti šaldytuve.
nauji receptai visada welcome! o dar šis toks negirdėtas :) ačiū, kad skaitote ir dalinatės
PanaikintiOooo, ačiū jog priminei, šiandien gaminsiu :)
AtsakytiPanaikintiliuks, lauksiu foto :)
Panaikintigal reikės foto konkursą paskelbt, pvz tingiausias tinginys? :D