trečiadienis, liepos 17, 2013

Duetas

Anokia čia paslaptis, kad geriausi deriniai gimsta savaime, be jokių titaniškų pastangų, tiesiog šiaip, iš serijos - atėjau, pamačiau, nugalėjau (mano atveju - iškepiau).

Po turiningo savaitgalio, šaldytuvas pasipildė gausiu uogų derliumi. Todėl visiškai nenustebau, kai pradarius dureles, "išgirdau" panikuojančius juoduosius serbentus: daryk KĄ NORS! Esu pakankamai kultūringas žmogus ir stengiuosi aplinkinių (koks skirtumas, kad tai uogos) prašymų ne ignoruoti. Čiupau serbentus, prigriebiau stiklainioką riešutų sviesto, dar šį bei tą ir ne už ilgo virtuvėje pakvipo teisingų sausainių aromatas. Trapusis, su ilgai jaučiamu riešutų poskoniu ir serbentine rūgštele, duetas gavo įvertinimą "normaaaaaliai" ir teisę būti publikuotas :)




Iš šio kiekio gausis daug sausainių, beveik trys statistinės skardos... Taigis, prieš kepant, gerai pagalvokit ar tokį kiekį norisi kepti. Man nesinorėjo, bet buvo jau šaukštai po pietų.

Mums reikės:

150 g sviesto
100 g riešutų sviesto
1 didelis kiaušinis (kaip Oliveris sako: geriau kaimiškas arba ekologiškas) ot nu juokdaris 
150 g cukraus (jei mėgstat sūriai, galima keisti druska) juokauju :)
200 g avižinių miltų (attention'ė!!! Rimio prekybcentris kaip tik padavė jiems akciją)
150 g paprastų miltų
1 a. š. vanilės 
1 a. š. kepimo miltelių
kažkiek juodųjų serbentų, juos galima keisti (leidžiu) raudonaisiais

Metodika

Abiejų rūšių miltus, vanilę ir kepimo miltelius išmaišome. Laikinai atidedame į šalį. Minkštus, kambario temperatūros (dar viena keista rekomendacija. pvz pas mane gal kambary minusinė temperatūra...bet aij, tiek to, manau visiems aišku, kas čia prie ko) sviestus, Oliverio kiaušinį (nevalingai kikenu) ir cukrų, pasigavę mikserį, smagiai išplakame. Į šią riebią, liemens apimtį didinančią, masę supilame atidėtą miltų mišinį ir maišome, kol gauname tešlą, kuri neliptų prie rankų ir iš jos būtų galima suvolioti kamuoliukus. 
Kaip jau supratote, voliojame kamuoliukus. Koks dydis? Bilekoks, priklausomai nuo to, kokio dydžio sausainis jums patogiausias. Kamuoliukus išdėliojame ant kepimo popieriumi išklotos skardos, paplekšnojame ir įspaudžiame keletą serbentų. Kepame, kol iškepa, 180 C įkaitintoje orkaitėje. Valgome, kai atvėsta, o dar geriau - sekančią dieną, nes sausainiai paminkštėja, paskanėja. Arbata, kava ar kitas nesaldintas gėrimas  - rekomenduojamas.

Bučkis!

Jūsų/mūsų Gitaaa

1 komentaras:

  1. Anonimiškas27/8/13

    labai smagus sausainiukia ir atrodo skaniai :)

    AtsakytiPanaikinti